Clingendael en de Japanse tuin, Den Haag

april 17, 2018 7:41 am Gepubliceerd door

Aantal deelnemers minimaal 6, maximaal 8.

Prijs €95,00 inclusief rondleiding, lunch en
aquarelworkshop met materialen: aquareldoosje en A4 blok


Programma:

10.30 uur Verzamelen bij de hoofdingang aan de Wassenaarseweg, hoek Laan van Clingendael 
 (eindpunt buslijn 18)
 Rondwandeling door Clingendael met stadsgids Maurice Burgers.


12.00 uur Lunch in het atelier van Frank Durand op het landgoed Oosterbeek.


13.00 uur Aquareltekenen naar de natuur onder leiding van Enny Kleikamp van Leeuwen
.

15.00 uur Einde excursie, mogelijkheid bezoek theehuis IJgenwijs.

Clingendael is een landgoed met een 17e-eeuws huis gelegen op het grondgebied van de gemeente Wassenaar, eigendom van de gemeente Den Haag.
We wandelen we door tuinen uit verschillende periodes en bezoeken de

– Oud-Hollandse tuin,
Vroeger lag hier een kaatsbaan met theehuis. Het huisje bestaat nog, en de Frans aandoende stenen trappen van Springer (1887) en het bordes maken van de tuin een afgerond geheel. In het begin van de 20ste eeuw is er een oud-Hollandse tuin aangelegd met buxushagen en bloemperken. Er staat een bronzen beeld van het ‘Dansende Meisje’ gemaakt door kunstenaarsechtpaar Jean en Marianne Bremers uit Helvoirt.

– We lopen langs de slingermuur, de ijskelder, mosheuvels, het theehuis en de hondenbegraafplaats

– De slingermuur
Gebouwd tussen 1727 en 1733 door Wigbold Slicher, en gerestaureerd in 1985. Deze dient om luwte te scheppen voor bomen met zachte vruchten zoals abrikozen, peren, perziken en pruimen. Hij wordt ten onrechte vaak de slangenmuur genoemd, maar de constructie daarvan is anders. Een slangenmuur houdt zichzelf staande, en heeft geen verdikkingen of steunen. Een verklaring voor het experimentele karakter van de muur kan zijn dat Slicher een familielid was van Pieter de la Court van der Voort, die een handboek over de tuinkunst schreef (1737).

– Hondenbegraafplaats
Mary, barones Van Brienen ( ‘s-Gravenhage 11 maart. 1871), beter bekend als freule Daisy, was begin 20 ste eeuw eigenaresse van het landgoed en heeft altijd honden gehad. Ze liet ze begraven onder een linde, die solitair in de tuin staat en vanuit het huis goed te zien is. De grafstenen stonden rechtop, maar Seyss-Inquart, die in de 2e wereldoorlog het huis bewoonde heeft ze plat laten leggen, uit angst dat daar zich scherpschutters zich achter zouden kunnen verschuilen.

-Japanse tuin
Het beroemdste deel van het landgoed is ongetwijfeld de Japanse tuin, die slechts acht weken per jaar voor het publiek geopend is, omdat hij zo kwetsbaar is. De tuin is door de toenmalige eigenaresse van het landgoed, die freule Daisy, waarschijnlijk samen met Japanse diplomatieke vertegenwoordigers in Nederland aangelegd. Het is de grootste Japanse tuin in Nederland met een oppervlakte van 6800 m². Sinds 2001 is de tuin een rijksmonument.

-Sterrenbos
We wandelen ook door het dichte Sterrenbos dat uit dezelfde tijd stamt en waar veel van de onderbegroeiing van azalea’s en rododendrons rond eind mei bloeien naar

-Landgoed Oosterbeek waar zich het atelier van frank Durand bevindt en waar wer lunchen.

-Workshop aquarelleren naar de natuur
Aansluitend zal Enny Kleikamp van Leeuwen een workshop aquarelleren geven. 
Liefst buiten, maar bij slecht weer binnen.
Enny is beeldend kunstenaar en werkt veelal naar de natuur. 
Zij heeft ruim 10 jaar ervaring met lesgeven in de techniek van het aquarelleren.

Gecategoriseerd in :Niet gecategoriseerd

Dit bericht is geschreven door petervanwelzen